Advertisement.

EnchantedLearning.com is a user-supported site.
As a bonus, site members have access to a banner-ad-free version of the site, with print-friendly pages.
Click here to learn more.

ad
(Already a member? Click here.)


You might also like:
Draw a Flower, Then Write Adjectives Describing ItZoom Dinosaurs Math Game #4Beginning Readers' Classroom Activities for Little ExplorersPrepositions Early Reader Book: Over PageTwig Crafts for KidsToday's featured page: Label the Food Pyramid in English Printout



LittleExplorers.com
Classroom Activities for Beginning Readers Using Little Explorers
Colors, Shapes and Numbers
A Scavenger Hunt Using the Little Explorers Online Picture Dictionary

K-1 Colors, Shapes and Numbers Quiz Activity Instructions:
Depending on the level of the students, you can have them tell you the answers out loud (after raising their hand), or have them write the answers down, copying the words from the dictionary. If you like, you can keep score of which person (or group) finds the most answers.
This is a dictionary "scavenger hunt," a simple activity for children who are starting to be familiar with the alphabet and the sounds the letters make.

The students will do their work at a computer (or in small groups of 2 to 3 students at a computer). The teacher asks the students (some of) the questions listed below.

To answer the questions, the students must go to the right page in the dictionary by clicking on the correct letter at the top of the Little Explorers page. They will then look at the pictures on the page to answer the question.



Colors, Shapes and Numbers questions:

1. Name three colors that start with "B." Answer: Black, Blue, Brown

2. Name a shape that starts with "C." Many things have this shape, including coins and dinner plates. Answer: Circle

3. Name another shape that starts with "C." The moon looks like this shape when the Earth's shadow blocks most of the moon. Answer: Crescent

4. Name another shape that starts with "C." Many things have this shape, including blocks and dice. Answer: Cube

5. Name another shape that starts with "C." Cans of food have this shape. Answer: Cylinder

6. Name a shape that starts with "D." This shape has 4 sides and 2 pointy ends. Answer: Diamond

7. What is another name for a group of 12 things? It starts with "D." Answer: Dozen

8. Name a number that starts with "E." Spiders have this number of legs. Answer: Eight

9. Name a number that start with "F." This number is how many toes people have on each foot. Answer: Five

10. Name another number that start with "F." This number is how many sides a square has. Answer: Four

11. Name a color that starts with "G " and can be made by mixing black and white paint. Answer: Gray

12. Name a color that starts with "G " and can be made by mixing blue and yellow paint. Answer: Green

13. What is the name of a six-sided polygon? It starts with "H." Answer: Hexagon

14. Name a number that starts with "N." There are this many planets in our Solar System. Answer: Nine

15. What is the name of an eight-sided polygon? It starts with "O." Stop signs are this shape. Answer: Octagon

16. Name a number that starts with an "O." You have this many noses. Answer: One

17. Name a color that is also the name of a fruit. It can be made by mixing red and yellow paint, and it starts with the letter "O." Pumpkins are this color. Answer: Orange

18. Name a shape that looks loke a squashed circle. It starts with "O." Answer: Oval

19. What is the name of a five-sided polygon? It starts with "P." Answer: Pentagon

20. Name a color that starts with "P" and can be made by mixing red and white paint. Answer: Pink

21. Name a color that starts with "P" and can be made by mixing red and blue paint. Answer: Purple

22. Name a shape that has four sides and starts with "R." Most pieces of paper have this shape. Answer: Rectangle

23. Name a color that starts with the letter "R." Many things are this color, including some apples and the planet Mars. Answer: Red

24. Name a number that starts with an "S." There are this many days in a week. Answer: Seven

25. Name a number that starts with an "S." Insects have this many legs. Answer: Six

26. Name a shape that starts with "S." This shape has four sides that have the same length. Answer: Square

27. Name a number that starts with "T." Goldilocks met this number of bears. Answer: Three

28. Name a shape that starts with "T." This shape has three sides. Answer: Triangle

29. Name a number that starts with "T." You have this many ears. Answer: Two

30. Name a color that starts with "W." Snow is this color. Answer: White

31. Name a color that starts with "Y." Corn and lemons are this color. Answer: Yellow



Level: Grades K-1 Subject: Colors, Shapes and Numbers, the alphabet, the sounds of the letters, introduction to the Internet


More classroom activities for pre-readers Using Little Explorers

EnchantedLearning.com
Find It! Quizzes
Little Explorers Quizzes Zoom Astronomy Quizzes Zoom Bird Quizzes Zoom Butterfly Quizzes Zoom Dinosaur Quizzes Zoom Rainforest Quizzes Zoom Whale Quizzes



Enchanted Learning Search

Search the Enchanted Learning website for:



Advertisement.



Advertisement.



Advertisement.



Copyright ©2000 EnchantedLearning.com ------ How to cite a web page