Advertisement.

EnchantedLearning.com is a user-supported site.
As a bonus, site members have access to a banner-ad-free version of the site, with print-friendly pages.
Click here to learn more.

ad
(Already a member? Click here.)


You might also like:
Christmas Quiz: Student Research ActivityMiscellaneous Christmas ActivitiesReindeer Quiz PrintoutTwelve Days of ChristmasWhat Christmas Item Am I? Worksheet PrintoutToday's featured page: Hurricanes



Our subscribers' grade-level estimate for this page: 3rd - 5th

LittleExplorers.com
Classroom Activities for Beginning Readers Using Little Explorers
Christmas Quiz
A Scavenger Hunt Using the Little Explorers Online Picture Dictionary

K-1 Christmas Quiz Activity Instructions:
Depending on the level of the students, you can have them tell you the answers out loud (after raising their hand), or have them write the answers down, copying the words from the dictionary. If you like, you can keep score of which person (or group) finds the most answers.
This is a dictionary "scavenger hunt," a simple activity for children who are starting to be familiar with the alphabet and the sounds the letters make.

The students will do their work at a computer (or in small groups of 2 to 3 students at a computer). The teacher asks the students (some of) the questions listed below.

To answer the questions, the students must go to the right page in the dictionary by clicking on the correct letter at the top of the Little Explorers page. They will then look at the pictures on the page to answer the question.



Christmas questions:

1. This word starts with a "W." It is the season of the year in which Christmas is celebrated. What is it called? Answer: winter

2. This word starts with an "H." It is the word for a time to celebrate. Christmas is one of these. What is it? Answer: holiday

3. This word starts with an "S." It is a fluffy white form of water that sometimes falls in cold parts of the world during winter. What is it called? Answer: snow

4. This word starts with an "S." It is a tiny object that has six sides and is used as a Christmas decoration. No two of these are alike. What is one of them called? Answer: snowflake

5. This word starts with an "S." It is a roly-poly character that you can make out of snow. What is it called? Answer: snowman

6. This word starts with a "P." Christmas is a time for giving. This is another word for a gift. What is this other word? Answer: present

7. This word starts with an "R." Gifts are often decorated with one of these. What is it called? Answer: ribbon

8. This word starts with a "T." Most children hope to get some of these for Christmas. What are they? Answer: toys

9. This word starts with a "T." This is a symbol of Christmas. Some people put one of these in their house and decorate it with ornaments, lights, angels, and candy canes. What is it? Answer: tree

10. This word starts with an "N." This cold, far-away area is where Santa lives. What is it called? Answer: North Pole

11. This word starts with a "G." These decorated cookies are made in the shape of little people. What are they called? Answer: gingerbread or gingerbread men

12. This word starts with an "R." These animals pull Santa's sleigh. What are they called? Answer: reindeer

13. This word starts with an "H." This plant is another symbol of the season. It has red berries and shiny leaves with sharp points. What is it called? Answer: holly

14. This word starts with a "C." Many people send these paper items to their friends and family at Christmas time, with a note of friendship and good wishes. What is one of these called? Answer: a card

15. This word starts with a "W." It is a circular decoration. Many people put one of these on their door at Christmas time. What is it called? Answer: wreath



Level: Grades K-1 Subject: Christmas, the alphabet, the sounds of the letters, introduction to the Internet


More classroom activities for pre-readers Using Little Explorers

EnchantedLearning.com
Find It! Quizzes
Little Explorers Quizzes Zoom Astronomy Quizzes Zoom Bird Quizzes Zoom Butterfly Quizzes Zoom Dinosaur Quizzes Zoom Rainforest Quizzes Zoom Whale Quizzes



Enchanted Learning Search

Search the Enchanted Learning website for:



Advertisement.



Advertisement.



Advertisement.



Copyright ©2001-2016 EnchantedLearning.com ------ How to cite a web page