Advertisement.

EnchantedLearning.com is a user-supported site.
As a bonus, site members have access to a banner-ad-free version of the site, with print-friendly pages.
Click here to learn more.

ad
(Already a member? Click here.)


You might also like:
Bird Wordsearch PuzzleBirds in the ClassroomBirds as SymbolsPenguin PrintoutsOwl PrintoutToday's featured page: Fish and Other Ocean Creature Jokes and Riddles for Kids



LittleExplorers.com
Classroom Activities for Beginning Readers Using Little Explorers
Birds
A Scavenger Hunt Using the Little Explorers Online Picture Dictionary

K-1 Bird Quiz Activity Instructions:
Depending on the level of the students, you can have them tell you the answers out loud (after raising their hand), or have them write the answers down, copying the words from the dictionary. If you like, you can keep score of which person (or group) finds the most answers.
This is a dictionary "scavenger hunt," a simple activity for children who are starting to be familiar with the alphabet and the sounds the letters make.

The students will do their work at a computer (or in small groups of 2 to 3 students at a computer). The teacher asks the students (some of) the questions listed below.

To answer the questions, the students must go to the right page in the dictionary by clicking on the correct letter at the top of the Little Explorers page. They will then look at the pictures on the page to answer the question.



Here are the bird questions:

1. This bird's name starts with a "C." It is a bright red bird with a crest on its head. What is it called? Answer: Cardinal

2. This bird's name starts with a "C." This smart bird has black feathers. What is it called? Answer: Crow

3. This bird's name starts with an "E." It is a large bird of prey. It has a hooked bill and sharp talons. What is it called? Answer: Eagle

4. This bird's name starts with an "E." It is a large Australian bird that cannot fly. What is it called? Answer: Emu

5. This bird's name starts with an "F." It is a fast-flying bird of prey. What is it called? Answer: Falcon

6. This word starts with an "F." Birds have these things over most of their body. They help birds fly. What are they called? Answer: Feathers

7. This bird's name starts with an "F." It is pink and has long legs and a long neck. What is it called? Answer: Flamingo

8. This bird's name starts with an "H." It is a bird of prey and a very strong flier. What is it called? Answer: Hawk

9. This bird's name starts with an "H." It is a wading bird that had long legs and a long, sharp bill that it uses to catch prey. What is it called? Answer: Heron

10. This bird's name starts with an "H." It is a tiny bird that sips nectar from flowers. This bird can hover in the air and even fly backwards. What is it called? Answer: Hummingbird

11. This bird's name starts with an "K." It is a bird from New Zealand that is the size of a chicken, has a long bill, and cannot fly. What is it called? Answer: Kiwi

12. This bird's name starts with a "K." It lives in Australia and has a call that sounds like laughter. What is it called? Answer: Kookaburra

13. This bird's name starts with an "O." It is the biggest bird alive today ,and it lives in Africa. It is the fastest running bird but it cannot fly. What is it called? Answer: Ostrich

14. This bird's name starts with an "O." Most of these birds of prey hunt small mammals at night. What is this bird called? Answer: Owl

15. This bird's name starts with a "P." It lives in warm climates, and many can mimic speech very well. What is this bird called? Answer: Parrot

16. This bird's name starts with a "P." It is a fish-eater that lives near the water and has a huge, pouched bill. What is it called? Answer: Pelican

17. This bird's name starts with a "P." This black-and-white bird cannot fly but swims very well. What is it called? Answer: Penguin

18. This bird's name starts with a "P." It is a common bird that lives in cities around the world. What is it called? Answer: Pigeon

19. This bird's name starts with an "R." This fast-running bird rarely flies. What is it called? Answer: Roadrunner

20. This bird's name starts with an "R." It is a common bird with red feathers on its breast. What is it called? Answer: Robin

21. This bird's name starts with an "R." It is very large, lives in South America, and cannot fly. What is it called? Answer: Rhea

22. This bird's name starts with a "T." It has a large, colorful bill and lives in rainforests. What is it called? Answer: Toucan

23. This bird's name starts with a "U." It has a large tuft of feathers on its head. What is it called? Answer: Umbrellabird

24. This bird's name starts with a "V." It is a bare-headed bird that eats dead animals. What is it called? Answer: Vulture

25. This bird's name starts with a "W." It pecks holes in trees. What is it called? Answer: Woodpecker

For a page of bird printouts, click here.



Level: Grades K-1 Subject: birds, the alphabet, the sounds of the letters, introduction to the Internet


More classroom activities for pre-readers Using Little Explorers

EnchantedLearning.com
Find It! Quizzes
Little Explorers Quizzes Zoom Astronomy Quizzes Zoom Bird Quizzes Zoom Butterfly Quizzes Zoom Dinosaur Quizzes Zoom Rainforest Quizzes Zoom Whale Quizzes



Enchanted Learning Search

Search the Enchanted Learning website for:



Advertisement.



Advertisement.



Advertisement.



Copyright ©2000 EnchantedLearning.com ------ How to cite a web page