Advertisement.

EnchantedLearning.com is a user-supported site.
As a bonus, site members have access to a banner-ad-free version of the site, with print-friendly pages.
Click here to learn more.

ad
(Already a member? Click here.)


You might also like:
FishStudent Research Activity - Fish QuizFish PrintoutsLabel Fish Anatomy PrintoutCircle 10 FishToday's featured page: Astronomy Crafts for Kids



LittleExplorers.com
Classroom Activities for Beginning Readers Using Little Explorers
Fish
A Scavenger Hunt Using the Little Explorers Online Picture Dictionary

K-1 Fish Quiz Activity Instructions:
Depending on the level of the students, you can have them tell you the answers out loud (after raising their hand), or have them write the answers down, copying the words from the dictionary. If you like, you can keep score of which person (or group) finds the most answers.
This is a dictionary "scavenger hunt," a simple activity for children who are starting to be familiar with the alphabet and the sounds the letters make.

The students will do their work at a computer (or in small groups of 2 to 3 students at a computer). The teacher asks the students (some of) the questions listed below.

To answer the questions, the students must go to the right page in the dictionary by clicking on the correct letter at the top of the Little Explorers page. They will then look at the pictures on the page to answer the question.



Here are the fish questions:

1. This fish's name starts with an "A." It is a brightly-colored fish that lives in warm waters. What is it called? Answer: Angelfish

2. This fish's name starts with a "C." It is a colorful, striped fish that lives near poisonous sea anemones. What is it called? Answer: Clown fish

3. This fish's name starts with a "D." It is the most common shark in the seas. It is not dangerous to people. What is it called? Answer: Dogfish shark

4. This fish's name starts with an "E." It is a long, thin fish that can generate electricity. What is it called? Answer: Electric Eel

5. This word starts with an "F." Fish use these to swim. What are they called? Answer: Fins

6. This fish's name starts with a "G." It is a large shark that eats meat. What is it called? Answer: Great White Shark

7. This fish's name starts with an "H." It is a meat-eater that has a very unusual, wide head. What is it called? Answer: Hammerhead Shark

8. This fish's name starts with a "P." It is a fierce, meat-eating fish that lives in the Amazon Rainforest. What is it called? Answer: Piranha

9. This fish's name starts with an "R." It is a flat fish that is related to sharks. What is it called? Answer: Ray

10. This fish's name starts with an "S." It has an unusual shape for a fish. What is it called? Answer: Seahorse

11. This fish's name starts with an "S." It is a meat-eater that has no bones, only cartilage (which is softer than bone). What is it called? Answer: Shark

12. This fish's name starts with a "T." It lives in lakes and streams and has a torpedo-shaped body. What is it called? Answer: Trout

13. This fish's name starts with a "T." It is a large fish that lives in the ocean. It is eaten by people. What is it called? Answer: Tuna

14. This fish's name starts with a "W." It is the biggest fish in the world and is a type of shark. What is it called? Answer: Whale shark

15. This fish's name starts with a "Z." It lives in warm waters and has black and black stripes. What is it called? Answer: Zebrafish

For a page of fish printouts, click here.



Level: Grades K-1 Subject: fish, the alphabet, the sounds of the letters, introduction to the Internet


More classroom activities for pre-readers Using Little Explorers

EnchantedLearning.com
Find It! Quizzes
Little Explorers Quizzes Zoom Astronomy Quizzes Zoom Bird Quizzes Zoom Butterfly Quizzes Zoom Dinosaur Quizzes Zoom Rainforest Quizzes Zoom Whale Quizzes



Enchanted Learning Search

Search the Enchanted Learning website for:



Advertisement.



Advertisement.



Advertisement.



Copyright ©2000 EnchantedLearning.com ------ How to cite a web page