Advertisement.

EnchantedLearning.com is a user-supported site.
As a bonus, site members have access to a banner-ad-free version of the site, with print-friendly pages.
Click here to learn more.

ad
(Already a member? Click here.)


You might also like:
Idea Matrix Puzzle: Water Words -- Printable WorksheetBodies of Water Vocabulary Word ListToday's featured page: Ocean Animals Book, A Printable Book

LittleExplorers.com
Classroom Activities for Beginning Readers Using Little Explorers
Wonders of Water
A Scavenger Hunt Using the Little Explorers Online Picture Dictionary

K-1 Wonders of Water Quiz Activity Instructions:
Depending on the level of the students, you can have them tell you the answers out loud (after raising their hand), or have them write the answers down, copying the words from the dictionary. If you like, you can keep score of which person (or group) finds the most answers.
This is a dictionary "scavenger hunt," a simple activity for children who are starting to be familiar with the alphabet and the sounds the letters make.

The students will do their work at a computer (or in small groups of 2 to 3 students at a computer). The teacher asks the students (some of) the questions listed below.

To answer the questions, the students must go to the right page in the dictionary by clicking on the correct letter at the top of the Little Explorers page. They will then look at the pictures on the page to answer the question.



Here are the Wonders of Water questions (this may be too many questions for one session):

1. About half of your body is made of a very special liquid. You need to drink this liquid every day. What is this liquid? It starts with a "W." Answer: Water

2. Most of the food we eat contains a lot of water. Name a kind of melon that starts with "W" and has a lot of water in it. Answer: Watermelon (which is 92 percent water)

3. Sometimes, liquid water falls from clouds in the sky. It starts with "R." What is it called? Answer: Rain

4. What is the word for frozen water? It starts with "I." Answer: Ice

5. Name a type of house that is made from frozen water. It starts with an "I." Answer: Igloo

6. What is the name of a huge piece of frozen water that floats in the seas? It starts with "I." Answer: Iceberg

7. Sometimes, fluffy, frozen water falls from the clouds in the sky. It starts with "S." What is it called? Answer: Snow

8. You can roll up snow and make big snowballs. When you put them together they look like a person. What is this sculpture called? It starts with "S." Answer: Snowman

9. When a lot of snow collects on mountains it can make a river of snow. It starts with "G." What is this river of snow called? Answer: Glacier

10. What is the name of a small body of fresh water that is bigger than a puddle and smaller than a lake? It starts with "P." Answer: Pond

11. When rain falls and snow melts in the mountains, the water flows downhill in a large streams that travel over a long distance, emptying out into an ocean or lake. What is this traveling body of water called? It starts with an "R." Answer: River

12. What is the name of a large body of salty water on Earth? It starts with "O." These bodies of water cover three quarters of the surface of the Earth. Answer: Ocean

13. Many animals and plants live in water. Can you name a common type of animal that swims in water? This animals has fins and breathes using gills. Its name starts with "F." Answer: Fish

14. Water is constantly recycled on Earth. Water falls from the clouds onto the Earth. It flows in rivers into the oceans. The water evaporates and turns into clouds, which will make rain again. What is this cycle called? It starts with "W." Answer: Water cycle



Level: Grades K-1 Subject: water, the alphabet, the sounds of the letters, introduction to the Internet


More classroom activities for pre-readers Using Little Explorers

EnchantedLearning.com
Find It! Quizzes
Little Explorers Quizzes Zoom Astronomy Quizzes Zoom Bird Quizzes Zoom Butterfly Quizzes Zoom Dinosaur Quizzes Zoom Rainforest Quizzes Zoom Whale Quizzes



Enchanted Learning Search

Search the Enchanted Learning website for:



Advertisement.



Advertisement.



Advertisement.



Copyright ©2000 EnchantedLearning.com ------ How to cite a web page